Energie-inzichten van Job's Koffiekamer

20 September 2024
Job Wolswinkel, eigenaar van Job's Koffiekamer

Deze keer in de serie ‘Energie-inzichten van Leusdense ondernemers’ Job Wolswinkel, eigenaar van Jobs Koffiekamer aan de Biezenkamp in Leusden.

Energieslurpers, heb jij ze in je bedrijf?

Energieslurpers heb ik niet, want ik ben duurzaam van start gegaan. Dat is nu ongeveer 5 jaar geleden. Mijn bedrijf is gasloos. Het pand waarin ik mijn bedrijf voer is nu 10 jaar oud en goed geïsoleerd. Dat laatste merk ik vooral aan de verwarming die ik – ondanks de winter – bijna nooit aan hoef te zetten. Daarnaast maak ik gebruik van een luchtverversingssysteem dat ook de warmte vasthoudt. Dat blijkt een snelle manier om mijn bedrijf op de gewenste temperatuur te houden. Bovendien verwarmen de gasten mijn zaak, omdat deze ook allemaal warmte uitstralen. Door de goede isolatie word deze warmte vastgehouden.

Energietransitie: afwachten of in actie komen?

Ik koos bij de start van mijn bedrijf meteen voor gasloos en alles op elektriciteit. Mijn keuze hiervoor was vooral gevoelsmatig, want een aansluiting voor gas leek mij niet erg duurzaam op langere termijn. Wel was er de mogelijkheid om aan te sluiten op gas.

Welke energiemaatregelen heb je inmiddels genomen?

Een van de maatregelen is een duurzame vorm van afvalverwerking. Al het snijafval vangen we op in emmers. Het gaat om de producten die biologisch afbreekbaar of composteerbaar zijn, zoals schillen, eierschalen, koffieresten en dergelijke. Het afval - zo’n 10 kilo per dag - wordt iedere dag opgehaald door een schillenboer. Hij maakt daar verschillende vormen van compost van. En verkoopt deze compost vervolgens aan de eindgebruikers.

Een ander punt van het voorkomen van voedselverspilling is dat wanneer er gebak over is, mensen dit via een app goedkoop kunnen kopen. Voor onze gasten is er iedere dag vers gebak. Via een app kunnen wij kenbaar maken wat er over is. Veel Leusdense ondernemers doen hieraan mee. Mensen met een klein budget zijn er blij mee en het helpt bovendien tegen voedselverspilling.

Wat leveren de energiemaatregelen op?

Wat dat oplevert zou ik moeten laten uitrekenen. Met de duurzame vorm van afvalverwerking in compost, maar ook met de app, dragen we bovendien bij aan het tegengaan van voedselverspilling. Want door te composteren, is de cirkel weer rond.

Welke tip heb je voor andere Leusdense ondernemers?

Kijk of je als (horeca)ondernemer kan bijdragen in grondstofbesparing of zorg dat de afval stromen circulair kunnen worden.

Tot slot, waar krijg je energie van?

Ik krijg veel energie van het bedienen van mensen en hen blij maken. Hoe kan dat ook anders? Iets waar ik ook veel energie van krijg is tuinieren.