Gebiedspartners bekrachtigen samenwerking voor duurzame Toekomst Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Zeist

17 juni 2024

Met de ondertekening van het Bestuurlijk Akkoord bekrachtigen acht gebiedspartners hun samenwerking voor een duurzame toekomst voor de Utrechtse heuvelrug tussen Amersfoort en Zeist.

Deze acht gebiedspartners zijn het Ministerie van Defensie, de Provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeenten Amersfoort, Leusden, Soest en Zeist.

Gezamenlijke toekomst

Op de Utrechtse Heuvelrug tussen Amersfoort en Zeist vinden de komende jaren grote veranderingen plaats. De gebiedspartners verbinden zich aan een integrale aanpak van ruimtelijke en maatschappelijke uitdagingen in dit gebied. Zij streven naar een gedeeld toekomstbeeld eind 2025 met vuistregels voor het inrichten van de Utrechtse Heuvelrug. Dit vraagt om grondig onderzoek en keuzes in welke mate ruimte kan worden geboden aan verschillende functies. Men gaat als eerste aan de slag met een ontwerpend onderzoek dat nieuwe ideeën en oplossingen moet bieden om een duurzame en groene inrichting te waarborgen.

Goede balans tussen beschermen en benutten

De samenwerking is gebaseerd op de eind maart 2023 ondertekende alliantieverklaring en richt zich op het vinden van een juiste balans tussen beschermen en benutten van dit deel van de Utrechtse Heuvelrug. Want dit kwetsbare gebied wordt ook nu al benut om te wonen, werken en recreëren én is de basis voor verschillende defensieactiviteiten. De uitdaging is om ook een goede balans voor de toekomst te vinden.

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat: “Door onze krachten te bundelen, kunnen we samen betere oplossingen vinden voor verschillende uitdagingen op en rond de Utrechtse Heuvelrug. Zoals het uitbreiden van defensieactiviteiten in samenhang met het beschermen van kwetsbare natuur, het beter vasthouden van grondwater, het verstevigen van prettige recreatiemogelijkheden en het behouden van een fijne woonomgeving."

Start van projecten Defensie

In het Bestuurlijk Akkoord is ook vastgelegd dat de gebiedspartners ruimte zien voor het in gang zetten van een aantal projecten van het Ministerie van Defensie. Deze projecten kunnen niet wachten op het gezamenlijk toekomstbeeld en gaan hierin passen. Het gaat om de bouw van een logistiek centrum op Legerplaats Soesterberg, nieuwbouw Technology Centre Land in Leusden ter vervanging huidig object, revitalisatie van de Bernhardkazerne en de verhuizing van het 45ste Pantserinfanteriebataljon en 434ste Herstelpeloton van Havelte naar Soesterberg.

Gemeente Leusden

Wethouder Kramer van gemeente Leusden: “Ik ben blij met de ondertekening van het Bestuurlijk Akkoord. Samen met onze gebiedspartners gaan we aan de slag met een uitdagende opgave. Het Ministerie van Defensie heeft ideeën voor meer activiteiten op de Leusderheide. Maar hoe verhouden die zich met de groene kwaliteiten en het woonplezier van omwonenden? Dit gaan we gezamenlijk onderzoeken om voor de natuur en de Leusdense inwoners de juiste keuzes te maken.

Door het omzetten van de tankwerkplaats voor onderhoud van materieel naar een Technology Centre Land behoudt Leusden niet alleen werkgelegenheid, maar ontstaat ook ruimte voor innovatie. We zijn al in gesprek met het Ministerie van Defensie voor het behoud en beleefbaar maken van het militair erfgoed.”