Energie besparen of opwekken
Energiebesparingsplicht en informatieplicht
Gebruikt uw bedrijf of instelling minimaal 50.000 kilowattuur aan electriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas (gelijkwaardig)? Dan bent u op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. U kunt hierop gecontroleerd worden door de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht.
Meer informatie over de energiebesparingsplicht en wat dat voor u betekent, vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Daarnaast bent verplicht te rapporteren over de genomen maatregelen. Dat heet informatieplicht. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Energielabel C voor kantoren
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een gebouw is én welke verbeteringen mogelijk zijn. Hoe minder fossiel energie een gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste label en A+++++ het beste.
Per 1 januari 2023 moeten kantoorgebouwen van meer dan 100 m² minimaal energielabel C hebben. Indien uw gebouw niet aan de verplichting voldoet, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken of verhuren. Daarmee heeft deze verplichting gevolgen voor zowel huurders als eigenaren van het pand.
Benieuwd of deze verplichting ook voor u geldt? Raadpleeg dan de beslisboom op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Wat kunt u nu doen?
- U kunt zelf opzoeken of uw pand al een energielabel heeft, en welk label dat is.
- Als u nog geen label heeft, of als het label lager is dan label C, neemt u dan contact op met de eigenaar van uw kantoorgebouw.
- Als u zelf de eigenaar bent, laat dan een energielabel maken, aangevuld met een maatwerkadvies over wat nodig is om minimaal te voldoen aan energielabel C. Het advies moet gemaakt worden door een gecertificeerde EPA-U adviseur.
- Na het nemen van de energiemaatregelen vergeet dan niet om een nieuw energielabel te laten maken en te registreren.
- Denkt u dat uw pand uitgezonderd is van de label C-verplichting? Er zijn een aantal uitzonderingen op de label C verplichting. Meer informatie vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als op uw gebouw een uitzondering van toepassing is, kunt u dit aangeven als de gemeente komt controleren. U moet dan wel bewijzen dat u onder één van de uitzonderingen valt en/of u moet kunnen aantonen dat de terugverdientijd van de noodzakelijke maatregelen om aan label C te voldoen, langer is dan 10 jaar.
Duurzame energie bij ingrijpende renovatie
Sinds 1 februari 2022 gelden nieuwe voorwaarden voor het toepassen van duurzame energie bij een ingrijpende renovatie. Renoveer je je gebouw? Dan ben je verplicht een minimumwaarde duurzame energie toe te passen als:
- het een ingrijpende renovatie is en
- je een installatie voor ruimteverwarming of ruimtekoeling plaatst, (deels) vernieuwt, verandert of vergroot.
Meer informatie over duurzame energie bij ingrijpende renovatie vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Laadvoorzieningen bij enorme renovatie of nieuwbouw
Bij een grootschalige renovatie of nieuwbouw van utiliteitsgebouwen, is het verplicht om minimaal 1 oplaadpunt aan te leggen bij utiliteitsgebouwen met meer dan 10 parkeervakken op hetzelfde terrein. Ook moet er leidinginfrastructuur (loze leidingen) worden aangelegd voor 1 op de 5 parkeervakken.
Vanaf 2025 moet er minimaal 1 oplaadpunt zijn aangelegd bij bestaande utiliteitsgebouwen met meer dan 20 parkeervakken op hetzelfde terrein.
Meer informatie over wetgeving rondom laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Hulp bij energiebesparing en verduurzaming
U kunt verschillende manieren inzicht krijgen in energiebesparing en verduurzaming.
Onafhankelijke tool voor MKB-ondernemers
DEB geeft inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen die in korte tijd zijn terug te verdienen én die passen bij uw onderneming en branche. DEB is de onafhankelijke online tool voor MKB-ondernemers. De tool wordt dankzij subsidie gratis aangeboden.
Wilt u meer weten? Kijk dan op de website duurzaam energie besparen.
Zonnepanelen
Zelf energie opwekken is een slimme investering. Bovendien draagt zonne-energie bij aan het behalen van onze klimaatdoelen. Leusden wil zoveel mogelijk daken en parkeerplaatsen benutten voor zonnepanelen.
Is uw dak geschikt?
Het is van belang om te achterhalen of er genoeg licht op uw dak valt. Hoe meer licht er op de panelen schijnt, hoe meer energie u op kunt wekken. Bekijk direct de potentie van uw dak op de website van Zonnedakje. Alleen het invullen postcode en huisnummer levert al inzicht op.
De volgende voorwaarde is een stevig dak. Het dak moet het gewicht van de zonnepanelen immers kunnen dragen. Wij raden u aan om de draagconstructie van uw dak bouwkundig te laten inspecteren door een gespecialiseerd bedrijf.
NB: Vraag uw verzekeraar vooraf naar de eisen en verzekeringsvoorwaarden bij het realiseren van zonnepanelen.
Parkeerplaatsen
Parkeerplaatsen zijn kansrijke locaties om te overkappen met zonnepanelen. Welke locaties zijn geschikt voor solar carports? Hoeveel energie wek je dan op? Wat zijn de investeringen, opbrengsten en de terugverdientijd? Kijk voor meer informatie op de website van Park the Sun.
Regelingen, subsidies & gratis business case
Er bestaan verschillende subsidieregelingen voor het realiseren van zonnepanelen. En Leusdense ondernemers kunnen een gratis business case laten doorrekenen. Voor meer informatie kijk op de pagina ” Subsidies en regelingen voor verduurzaming”