Leusden energieneutraal in 2040
Hoeveel energie verbruikt Leusden nu?
Leusden verbruikt 18 procent van de energie aan elektriciteit in het huishouden, 42 procent voor de verwarming en 40 procent voor vervoer. Energieverbruik voor bijvoorbeeld het maken van voeding, kleding of voor vrije tijd is niet meegerekend. Bekijk de infografic hoeveel energie verbruikt Leusden nu en de tekstversie van de infografic
Waarom wil Leusden energieneutraal zijn?
De laatste 100 jaar kwam onze energie uit kolen, olie en gas. Deze brandstoffen raken op en zijn slecht voor het klimaat. Daarom wil Leusden overstappen naar een leven met alleen schone energie.
Nederland moet in 2050 energieneutraal zijn. Waarom wil Leusden 10 jaar eerder klaar zijn?
Het klimaatakkoord in Parijs heeft duidelijk gemaakt dat het probleem dringend is. Om de klimaatverandering te stoppen geldt: hoe eerder, hoe beter. De gemeenteraad van Leusden heeft ingeschat dat 2040 haalbaar moet zijn.
Wanneer wil Leusden van het aardgas af?
De overheid heeft met gemeenten afgesproken dat we tot 2050 de tijd hebben. En die tijd nemen we ook. Voor woningen na 1992 is het redelijk eenvoudig om aardgasvrij te worden, maar voor de meeste woningen is het een flinke klus. De eerste stap is dan isoleren om je huis goed voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.
Wat is ervoor nodig om in 2040 energieneutraal te zijn?
Dat kan door:
- 50 procent energie besparen én
- 90 procent van de woningen geen aardgas meer hebben én
- er 65.000 zonnepanelen op woningen liggen én
- er 65.000 zonnepanelen op bedrijfsdaken en parkeerterreinen liggen én
- alle auto’s rijden elektrisch én
- alle energie die we dan nog nodig hebben moeten we duurzaam opwekken. Nu moet dat vooral met windmolens en flink veel hectare zonnevelden. Later zijn er misschien ook andere technieken.
Hoe werkt Leusden aan een energieneutrale gemeente?
Leusden heeft een routekaart gemaakt. Hierop staan 4 verschillende thema’s en de doelen waaraan we werken. Leusden is al flink in beweging. We voeren projecten uit, experimenteren, verzamelen cijfers en kijken hoe we het steeds beter kunnen doen.