Nieuwe bewoner
Waar bent u gaan wonen
- Uw verhuizing geeft u door aan de gemeente.
- U woont in het binnengebied (dorpskernen) of het buitengebied.
- U woont in hoogbouw of laagbouw.
- U bent de eerste bewoner van een nieuwbouwwoning of u woont in een bestaande woning
Afvalkalender
Kijk op de afvalkalender wanneer uw PMD-, papier- en GFT-container wordt opgehaald. Alle informatie over de verschillende soorten afval en de manier van ophalen of wegbrengen, vindt u op deze pagina. Zet uw afval op de ophaaldagen voor 07.30 uur aan de straat.
Afvalwijzer downloaden voor iOS, Android & Windows 8
- Download de app of kijk op mijnafvalwijzer.
- Voer eenmalig uw postcode en huisnummer in.
- Stel de notificaties in en ontvang een reminder om uw afval aan de weg te zetten.
- De notificaties kunt u zowel op uw smartphone ontvangen maar ook op uw eigen e-mailadres.
Binnen- en buitengebied
Afvalinzameling in het binnengebied van Leusden verschilt van de afvalinzameling in het buitengebied.
Binnengebied (dorpskernen)
- U heeft een milieupas nodig om gebruik te maken van de ondergrondse containers.
- Hoogbouw huishoudens hebben met hun milieupas toegang tot alle ondergrondse verzamelcontainers (restafval, PMD, GFT en oud papier).
- Laagbouw huishoudens kunnen een milieupas, een PMD-container (plastic/blik, metaal en drankkarton) GFT- container (groente-, fruit- en tuinafval) en papiercontainer aanvragen. Als uw verhuizing is verwerkt kunt u hiervoor contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 033.
- Restafval kan in de ondergrondse restafvalcontainers worden gestort.
- U betaalt alleen voor het wegbrengen van het restafval.
Buitengebied
- Bewoners in het buitengebied krijgen een PMD-, GFT-, papier- en restafvalcontainer geleverd. Als uw verhuizing is verwerkt kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 033 voor het aanvragen van de PMD-, GFT-, papier- en restafavalcontainer.
- Met de milieupas kunt ook gebruik maken van de ondergrondse verzamelcontainers (restafval, PMD en oud papier).
Restafval
- Alle inwoners van Leusden kunnen hun restafval kwijt in een van de ondergrondse containers. Bekijk de locaties waar de ondergrondse containers geplaatst zijn.
- Restafval storten kost geld. Kijk hier wat de kosten per storting zijn.
- Met de milieupas heeft u toegang tot de containers.
- In het buitengebied heeft elk huishouden een container voor het restafval. De container wordt eenmaal per 4 weken geleegd. Het restafval wordt niet gewogen. U betaalt per keer dat u het afval aanbiedt. Woont u in het buitengebied en heeft u weinig restafval? Dan is het mogelijk om de restafvalcontainer om te ruilen voor een kleinere van 140 liter. Neem hiervoor contact met ons op via 14 033.
Mijn restafval
- Op 'mijn restafval' kunt u zien hoe vaak en hoeveel restafval u heeft gestort. Zo krijgt u inzicht in wat u aan het eind van de periode moet betalen.
- U kunt alleen gebruik maken van deze mogelijkheid als u per brief de inloggegevens heeft ontvangen. Neem contact met ons op om de brief met inloggegevens te ontvangen. Dit kan bij voorkeur per e-mail of telefonisch via 14 033.
Handleiding ondergrondse containers restafval
U kunt met uw milieupas bij alle ondergrondse containers voor restafval in Leusden terecht. De ondergrondse restafvalcontainers zijn voorzien van 2 inwerpopeningen. Een opening voor grote vuilniszakken van maximaal 60 liter, de andere voor kleinere vuilniszakken van maximaal 30 liter. In de handleiding ondergrondse containers vindt u uitleg over het gebruiken van de ondergrondse containers.
Grof afval
Thuis kunt u glas, papier, plastic, pak en blik, gft en restafval scheiden. Grof afval is de verzamelnaam van al uw overige huishoudelijk afval. Bijvoorbeeld een kapotte strijkplank, versleten vloerbedekking, een oude smartphone, kapotte apparaten of meubilair. Op de pagina grof huisvuil vindt u informatie over het wegbrengen of op laten halen van grof huishoudelijk afval. Voor sommige afvalstromen moet u betalen.
Tuingroendepots
Takken en snoeiafval kunt u in de tuingroendepots bij u in de buurt kwijt. Een deel wordt verwerkt tot compost en houtsnippers. De rest wordt gebruikt als biomassa voor opwekking van stroom. Alleen onverpakt en onvervuild tuingroen hoort in het tuingroendepot.
Luier en incontinentiemateriaal
Luiers en incontinentiematerialen kunnen gratis worden gestort. Dit kan in 1 van de 9 ondergrondse luiercontainers, of bij de milieustraat. Wilt u hiervan gebruik maken? Laat uw milieupas dan activeren voor deze service op de milieustraat. Dit kost u 1x 11 euro.