Leusden werkt samen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
Je kweekt bamboe en kerstbomen. Hoe is dat zo gegroeid?
We zijn het hoveniersbedrijf gestart in 1998 in Amersfoort. In de decembermaand verkochten we kerstbomen. In 2000 kocht ik de grond voor de kwekerij in Leusden. Op een conferentie werd bamboe toen aangekondigd als “product van de toekomst”. Dat klopt, als je ziet waar bamboe nu voor gebruikt wordt. De investering was te groot om direct alles vol te zetten met bamboe. We zetten eerst 1000 stekjes voor kerstbomen. Gaandeweg werden die boompjes groot genoeg om te verkopen. Er zit echter zoveel werk en energie in die bomen dat we op het idee “adopteer een kerstboom” kwamen. Dat bleek een schot in de roos.
Hoe ben je begonnen met “sociaal ondernemen”?
Mensen een kans geven heeft altijd mijn interesse gehad. Dat kan het bieden van een stageplek zijn, maar ook het aannemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat laatste begon toen een collega zijn bedrijf verhuisde. Eén van zijn medewerkers had een beperking. Hij vroeg mij hem in dienst te nemen. Uiteindelijk heeft deze medewerker 15 jaar bij mij gewerkt. Sindsdien heb ik altijd mensen in dienst gehad met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Hoe komen deze medewerkers op je pad?
Meestal gaat dat vanzelf en word ik benaderd door het UWV of door uitzendbureaus. Onlangs was ik actief op zoek. Ik zocht iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt die ook goed zelfstandig kan werken. Via de wethouder kwam ik contact met het WerkgeversServicepunt (WSP).
Welk effect hoop je te bereiken voor de werknemer?
Je hoopt dat iemand een passende baan vindt en in een werkritme komt. Ik zie vaak dat mensen geïsoleerd zijn geraakt. Ik hoop dat het sociale aspect van werken met collega’s hen goed doet. Je hoopt dat ze zich gezien en gewaardeerd voelen. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer.
Heb je tips voor andere ondernemers die deze mensen een kans willen geven?
Stel je zo flexibel mogelijk op. Zoals het bij meer bedrijven gaat is het continu zoeken. In verantwoordelijkheden, maar ook samenwerking in het team. Ik zou zeker aanraden om gewoon te beginnen. Je kan direct een hele reeks goede ervaringen achter elkaar hebben. En hou vol, ook als het even tegenzit. Het is namelijk heel divers wat je tegenkomt. Het geeft echter veel voldoening om te zien hoe mensen ervan op kunnen bloeien. Er zijn zoveel mensen die in een vervelende situatie zitten en die jij kunt helpen.
In Leusden werken ondernemers en de gemeente samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Wil je ook hulp bij het vinden van personeel? Neem contact op met het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort via wspregio@amersfoort.nl of 033 330 36 26 of kijk op website.