Mijn energierekening: Dory en haar man geven om de natuur en scheiden hun afval, maar kunnen niet zomaar van het gas af
Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Dory die met haar man in een appartement in de Hamershof woont. Ze betalen nu nog 90 euro per maand voor hun energierekening.
Hoe woon je?
“Samen met mijn man woon ik sinds 1 ½ jaar in een hoekappartement in de wijk De Hamershof. In dit complex van 32 woningen wonen senioren waarvan het gros al lang niet meer werkt. En sinds enige tijd wij ook niet. We komen uit het buitengebied van Leusden en kozen bewust voor wonen bij voorzieningen als openbaar vervoer en winkels. Voor ons is het woonoppervlakte van ongeveer 90 m2 genoeg en de ligging van ons appartement vinden wij perfect.”
Hoeveel betaal je voor energie?
“Onze energierekening is 90 euro per maand tot medio dit jaar, dan loopt het contract af. Dit bedrag is onder het gemiddelde voor een appartement bewoond door 2 personen. Ik kan me voorstellen dat de bewoners aan de noordkant van het appartementencomplex duurder uit zijn.”
Blij mee?
“Ik ben zeker wel blij met dit maandbedrag. Wanneer je hoort dat anderen soms veel meer moeten betalen dan begrijp ik dat dit voor veel mensen een grote zorg kan zijn. Je kunt je geld maar 1 keer uitgeven, zo leerde ik vroeger al in de verpleegzorg waar ik werkte en waar investeringen minimaal op langere termijn geld moesten opleveren. Mijn man en ik letten dan ook best wel op. Lang douchen is bij ons niet aan de orde, we hebben overal ledlampen, de verwarming staat op maximaal 19,5 graden, waarbij wij boffen met de ramen op het zuiden. Ook hebben wij het glas aan de oostkant van ons appartement (met toestemming van het bestuur) laten vervangen door HR++-glas.”
Heb je verder nog plannen om je energierekening te verlagen?
“Natuurlijk willen ook wij graag meer energiebeperkende maatregelen nemen, maar dat kunnen wij niet alleen in een appartementencomplex. We geven om de natuur en scheiden ons afval, maar kunnen niet zomaar van het gas af. Als bewoners/eigenaren zijn we verenigd in een VVE (Vereniging van Eigenaren, red.) en beslissingen worden gezamenlijk genomen. Omdat we willen weten welke mogelijkheden er zijn en welke opties we hebben in energiebeperkende maatregelen, is een onderzoeker via de gemeente in de arm genomen. Het is goed om te weten voor welke keuzes we komen te staan. Het dak is over enkele jaren aan vervanging toe. Gaan we het dak dan extra isoleren, nemen we dan zonnepanelen en/of maken we juist een groen dak? En gaan we het glas vervangen in alle appartementen en voorzien van HR ++-glas? Binnen de VVE realiseren we ons dat dergelijke investeringen soms niet snel terugverdiend worden. En misschien hebben niet alle bewoners de financiële mogelijkheden. Daarom zijn we ook erg blij met het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd en waarvoor we maar 10% van de onderzoekskosten betalen, dankzij een Europese subsidieregeling. De eerste resultaten verwachten we al in april van dit jaar.”
Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“Het is zeker belangrijk om klimaatbewust te zijn, maar we vinden dat niet het allerbelangrijkste in ons leven. Zo stappen wij nog gewoon in een vliegtuig hoor. Wat we wel zorgelijk vinden is de afhankelijkheid van één energiebron. Want wat te doen als deze uitvalt en er geen zicht is op een snelle oplossing?”
Zoekt jouw Vereniging van Eigenaren hulp en advies bij het verduurzamen van het appartementencomplex? Ga naar DVvE en vraag een gratis intake aan.
Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Kijk op www.ikwilwatt.nl en vind alles over energiezuinig wonen.