Samenwerken aan een duurzaam bedrijventerrein Ambachtsweg
Op 1 oktober 2024 hadden diverse ondernemers van bedrijventerrein Ambachtsweg een bijeenkomst bij Bloemendal Bouw in Leusden. Aanleiding was de wens om op de vraagstukken energie en duurzaamheid samen te werken. Het was een inspirerende middag over de toekomstbestendigheid van bedrijventerreinen.
Uitdaging
Een jaar eerder waren een paar ondernemers bij elkaar gekomen om te onderzoeken hoe zij de uitdaging van toekomstige energietekorten gezamenlijk het hoofd kunnen bieden. Bert Boeijink (Bloemendal Bouw):
“Het is niet de vraag óf maar wanneer we te maken krijgen met stroomuitval. Alleen al met de elektrificatie van ons wagenpark hebben we elke dag veel stroom nodig. Tal van onze projecten zijn in binnensteden, waar we met gewone auto’s niet meer mogen komen. Prima om elektrisch te rijden, maar onze busjes moeten we wel kunnen opladen.”
In gesprek met andere ondernemers op bedrijventerrein Ambachtsweg werd duidelijk dat iedereen zijn eigen duurzaamheidsuitdaging had.
“Onze buren van Auto Leusden wilde graag hun pand verduurzamen maar waren zoekende naar de beste oplossing. Wij hebben al veel panelen liggen, maar werden geconfronteerd met boetes als we te veel terug leverden. Zouden andere buren zoals grootverbruiker Modiform niet van ons overschot gebruik kunnen maken?”
Tijdens de eerste bijeenkomst werd duidelijk dat samen optrekken van groot belang is.
Bert Boeijink: “De urgentie wordt door iedereen gevoeld. Via de Bedrijvenkring Leusden hebben we budget van Rabobank gekregen om dit project te starten. Aanjager Jeroen Scheepmaker brengt het huidige en toekomstige gebruik in kaart, zodat we samen met de gemeente, Provincie en Stedin kunnen werken aan onze energie uitdaging.”
Aanjager aan de slag
“Duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn actuele thema’s voor bedrijventerreinen. Het begint bij verkennen welke onderwerpen voor ondernemers van belang zijn en waar ze mee verder willen. Samen optrekken werkt dan beter en efficiënter. Maar het staat of valt met commitment”, aldus Jeroen Scheepmaker, die als aanjager voor dit project is aangesteld. “De gemeente en de provincie hebben mijn rol mogelijk gemaakt. In de provincie zijn meer gelijksoortige projecten van start gegaan. Door uitwisseling van kennis en ervaring met andere aanjagers kunnen we allemaal scherper opereren en voorkomen we dat we opnieuw het wiel uitvinden.”
Het project op de Ambachtsweg kent een integrale aanpak, omdat veel onderwerpen verband houden met elkaar.
Jeroen Scheepmaker daarover: “Tijdens de eerste gesprekken met betrokken ondernemers kwamen duurzaamheid, energie, netcongestie, vergroening, veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid als actuele onderwerpen naar voren waar ondernemers mee bezig zijn. Onderwerpen die elkaar raken en elkaar beïnvloeden.”
“Op dit moment rond ik de individuele gesprekken met ondernemers af en maak ook een uitstap naar ondernemers van de Paardenmaat zoals Pon. In januari '25 presenteer ik de resultaten van deze rondgang, om dan samen met de ondernemers te beslissen welke thema's verder uitgediept gaan worden in zogeheten werktafels. Uiteindelijk komt er een gemeenschappelijk plan voor een toekomstbestendige Ambachtsweg, voorzien van een business case. Hoe concreter, hoe beter. Want dat is wat ondernemers aanspreekt. En alleen met betrokken ondernemers en effectieve samenwerking kunnen we werken aan een duurzame en toekomstbestendige Ambachtsweg.”
Continuïteit van groot belang
Naast de ondernemers spelen de provincie en de gemeente een belangrijke rol in het project. Toekomstbestendige bedrijventerreinen met meer duurzaamheid en verminderde netcongestie staan hoog op de agenda. Een integrale kijk en samenwerking zijn voor het bereiken van een duurzame en toekomstige Ambachtsweg essentieel.
Frank de Wit (wethouder EZ) benadrukt dat netcongestie een groeiend probleem is. “Voor de continuïteit van bedrijven is het essentieel om risico’s te ondervangen. De uitdaging ligt nu in het gezamenlijk aanpakken van problemen en het vinden van manieren om elkaar te versterken. Hoewel samenwerking inspanning en investeringen vergt – de kost gaat immers voor de baat uit – ben ik ervan overtuigd dat samenwerking op bedrijventerreinen werkt.” En voegt daaraan toe: “Als je niet begint, kom je nergens.”
Effectief ruimtegebruik
Een andere speler die in de toekomst van Bedrijventerrein Ambachtsweg een belangrijke rol kan spelen is de OMU – de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht. In opdracht van de provincie zijn zij actief in het opnieuw indelen van bedrijventerreinen. Casper Kok (investmanager OMU):
“Wij zijn nu nog op afstand betrokken. Door nu al aangelijnd te zijn en te weten wat er speelt en straks gaat spelen kunnen we snel schakelen.”
De focus van OMU ligt op het aankopen van verouderd vastgoed en dat beter geschikt te maken voor toekomstig gebruik.
Casper Kok: “Door intensiveren van deze objecten te combineren met verduurzamen en vergroenen maken we beter gebruik van de beschikbare ruimte. De Ambachtsweg kent een diversiteit aan panden, van oud tot modern, dus er is veel mogelijk!”
Samenwerken, efficiënt ruimtegebruik en financiering zijn belangrijke ingrediënten om de continuïteit te borgen. Ook de ondernemers herkennen deze ingrediënten en hebben een goede, aanvullende kijk op het project.
Zonneweide of zonnedaken?
“Persoonlijk vind ik het zonde om te zien dat landbouwgrond wordt gebruikt als zonneweide”, zegt Wijnand Crull (directeur/eigenaar Umefa). “Wij hebben 6.000 m2 dakoppervlak dat voor een groot deel geschikt is voor zonnepanelen. Een eerder initiatief van ons bleek financieel niet haalbaar. Enerzijds omdat de verzekeraar strenge aanvullende eisen stelde; anderzijds vanwege de regels rondom het terug leveren van stroom. Jeroen Scheepmaker is langs geweest en heeft geïnventariseerd wat onze behoeften en mogelijkheden zijn. Ik ben benieuwd wat er mogelijk gaat zijn. Een container batterij midden op het bedrijventerrein? Of een hub waarmee we elkaars restvermogen kunnen inzien en gebruiken als dat nodig is? Ik hoop dat het snel concreet wordt!”
Breder kijken
“Wij maken producten bestemd voor de groene sector. Onze potten en trays worden duurzaam geproduceerd. Die denkwijze zien we ook graag terug op de Ambachtsweg”, zegt Desiree de la Fuente (Duurzaamheidsmanager Modiform). “In 2025 verbruiken wij 100% groene stroom. Dat past bij onze bedrijfsfilosofie. En ja, netcongestie is een belangrijk thema, waar ook andere ondernemers over nadenken. Voor ons is de leefbaarheid op het bedrijventerrein ook van belang. Thema’s als vergroening, groenbeheer en klimaatbeheersing, zoals hitte of extreme regen, vinden we ook belangrijk. Maar wat ons betreft gaat het ook verder, denk bijvoorbeeld aan bereikbaarheid en openbaar vervoer. De eerste bijeenkomst gaf een goede indruk op deze onderwerpen. Als er vanuit de pilot verbinding ontstaat kunnen we over de hele breedte met elkaar samenwerken. Ik ben benieuwd!”
Het jaar 2025 wordt een belangrijk jaar voor het project. De eerste ideeën en inzichten worden uitgewerkt naar een breed gedragen plan. Heel belangrijk daarbij is de onderlinge samenwerking van de ondernemers en ook de samenwerking met partijen als gemeente, provincie, OMU en BKL. Alles met het doel: een duurzame en toekomstbestendige Ambachtsweg.