Vergunningen en meldingen voor ondernemers

Als ondernemer moet u een aantal zaken regelen met de gemeente. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over vergunningen en meldingen voor ondernemers.

Als u niet kan vinden wat u zoekt, neem contact op met een van onze accountmanagers.

Omgevingsvergunning

Wilt u bouwen, verbouwen, slopen, een inrit aanleggen, bomen kappen of iets veranderen in uw woonomgeving. In veel gevallen heeft u een Omgevingsvergunning nodig. Deze vraagt u online aan in het Omgevingsloket van de Rijksoverheid. 

Check via het online omgevingsloket of bij het omgevingsloket in het gemeentehuis of een vergunning nodig is voor uw bouwplannen.

Het Omgevingsplan

Heeft u voor uw bouwplan geen omgevingsvergunning nodig? Dan moet uw plan in sommige gevallen nog wel in het omgevingsplan passen. In het omgevingsplan staat precies waar wat gebouwd mag worden. Op afspraak kunt u  ze inzien in het gemeentehuis. U kunt een afspraak maken via 14033 of een e-mail sturen naar gemeente@leusden.nl.

Het wijzigen van het omgevingsplan doorloopt 2 fasen, het ontwerp-omgevingsplan en het vaststellen van het omgevingsplan. U kunt per fase reageren. Als de gemeente het omgevingsplan gaat wijzigen, geeft de gemeente dat aan in het gemeenteblad. Daarin geeft de gemeente ook aan hoe zij inwoners en bedrijven betrekken bij de voorbereiding van deze wijziging. Het omgevingsplan kunt u bekijken via het Omgevingsloket 

Vooroverleg met gemeente

Het adviesteam ruimtelijke kwaliteit adviseert graag over uw (ver)bouwplannen in een vroeg stadium. Ruimtelijke kwaliteit wil zeggen dat uw bouwplan architectonisch en landschappelijk past in de omgeving. U kunt een afspraak maken met een van de contactmanagers via 14 033.

Het adviesteam ruimtelijke kwaliteit gebruikt de Welstandsnota als beleidskader van de gemeente. U kunt de nota opvragen door een e-mail te sturen naar gemeente@leusden.nl. Binnen 2 werkdagen sturen wij het document toe. Wel even het onderwerp vermelden.

Bouwtekening, omgevingsvergunning of bouwdossier inzien

U kunt deze gegevens digitaal opvragen. Hieraan zijn kosten verbonden. U krijgt met behulp van deze documenten inzage in een lopende omgevingsvergunning of (oude) bouwdossiers, bouwvergunningen of de tekeningen van een pand.

Nadeelcompensatie

Heeft u door een planologische maatregel schade? Dan kunt u nadeelcompensatie aanvragen bij de gemeente.

Opvragen bodeminformatie

Op zoek naar informatie over de bodem op een bepaalde locatie in de gemeente Leusden? U kunt er meer over lezen op de pagina Opvragen bodeminformatie.

Monument

In Leusden staan rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten. Bent u eigenaar van een rijksmonument of een gemeentelijk monument? Wilt u het pand opknappen, verbouwen, uitbreiden of slopen? Dan heeft u een Omgevingsvergunning nodig. 

Op de website monumenten.nl kunt u op adres zoeken en zien of het object een beschermde monumentenstatus heeft, of cultuurhistorisch waardevol is. Voor verbouwing of restauratie van een (rijks)monument moet u altijd een omgevingsvergunning aanvragen. Wilt u weten of uw pand een rijksmonument is? Kijk dan in het Rijksmonumentenregister.

Wilt u informatie over een gemeentelijk monument? Neem contact op met onze beleidsadviseur cultureel erfgoed  via telefoonnummer 14 033.

De wet natuurbescherming

Voldoet uw bouwplan aan de Wet natuurbescherming? De effectenindicator geeft een aanwijzing welke beschermde planten en dieren u mogelijk aantreft en hoe u daarmee om hoort te gaan, zodat u de Wet natuurbescherming niet overtreedt.

Zolang niet duidelijk is of uw bouwplan natuurschade veroorzaakt, mag de gemeente geen vergunning verlenen. U vraagt dan eerst een ontheffing aan bij de provincie Utrecht. Nadat de provincie u ontheffing heeft gegeven, mag de gemeente uw aanvraag verder behandelen.

Asbest- en sloopmelding

  • Slopen

 Als u een gebouw of een gedeelte van een gebouw gaat slopen, heeft u meestal geen omgevingsvergunning nodig maar moet u een sloopmelding doen. Bekijk voor u een sloopmelding indient eerst de pagina vraag en antwoord asbest en sloopmelding

  • Asbest

Bent u eigenaar van een gebouw dat is gebouwd voor 1994? Dan ligt er misschien asbest op uw dak. Asbestdaken zijn verboden vanaf 2024. Asbest is gevaarlijk. Voor verwijdering en inlevering van asbest gelden daarom strenge regels. Kijk voor meer informatie op de pagina Asbest- en sloopmelding.

Kabels en leidingen

Wilt u gaan graven voor werkzaamheden aan kabels en leidingen? Dan moet u een melding doen of een vergunning aanvragen. Dit kunt u doen op de pagina Kabels en leidingen.

Rioolaansluiting

Een Rioolaansluiting vraagt u online aan als uw woning aangesloten moet worden op het gemeenteriool.

Afvalwater Lozen

Wilt u als ondernemer afvalwater lozen in het riool? Dan heeft u waarschijnlijk een vergunning nodig van het waterschap. Via het landelijke omgevingsloket kunt u een vergunningencheck doen en een vergunning aanvragen.

Kapverzoek

Als een boom op gemeentegrond staat en niet op de Groene Kaartwaarop alle waardevolle bomen in de gemeente Leusden staan vermeld, kunt u een  Kapverzoek aanvragen. U heeft onder andere toestemming nodig van bewoners in de buurt.

Evenementenvergunning

Voor een evenement zoals een kermis, braderie of fiets- of hardloopevenement heeft u een evenementenvergunning nodig. Dit kunt u aanvragen op de pagina Aanvragen evenementenvergunning.

Melding klein evenement

Wilt u een klein evenement zoals een buurtbarbecue of straatfeest organiseren? Dan is niet altijd een vergunning nodig, maar kunt u volstaan met een Melding klein evenement.

Gebruiksmelding brandveiligheid

Organiseert u een activiteit op een plaats die geen gebouw is, dan gelden speciale regels. Het Besluit brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen (Bgbop) is dan van toepassing. Het formulier voor het doen van een gebruiksmelding kunt u opvragen via gemeente@leusden.nl. Graag even het onderwerp vermelden. Binnen 2 werkdagen sturen wij het document toe.

Ontheffing geluidhinder

Verwacht u veel geluid te veroorzaken tijdens een besloten feest op eigen terrein? Dan moet u een ontheffing aanvragen. Dit kunt u aanvragen op de pagina Ontheffing geluidhinder.

Drank en Horeca

U heeft een Drank- en Horecavergunning nodig als u alcohol verstrekt in een restaurant, café, kantine of als u een slijterij heeft.

Kijk voor meer informatie op de volgende pagina's:

Standplaatsvergunning

Wilt u vanaf een vaste plek op een openbare plaats in Leusden goederen verkopen of diensten aanbieden? Dan heeft u een standplaatsvergunning nodig. Dit vraagt u aan op de pagina Standplaatsvergunning

Ontheffing Winkeltijden

Wilt u een winkel openhouden op dagen en/of uren die niet zijn toegestaan volgens de Winkeltijdenwet? Dan moet u een ontheffing aanvragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Ontheffing winkeltijden.

Ontheffing voetgangersgebied De Biezenkamp

Winkelcentrum De Biezenkamp is voor een groot deel voetgangersgebied. Om met een auto bij uw pand te komen, heeft u een ontheffing op kenteken nodig. U kunt dit aanvragen op de pagina Ontheffing voertuigen Biezenkamp

Parkeren

Het parkeren in Leusden is gratis. Om lang parkeren tegen te gaan, zijn er op enkele plaatsen blauwe zones. Het is niet mogelijk om een ontheffing voor blauwe zones aan te vragen. Kijk voor meer informatie op de pagina Verkeer en mobiliteit.