Campagne ‘Leusden in balans’ van start!

14 October 2024

Gemeente Leusden vraagt inwoners en ondernemers mee te denken over financiële maatregelen tijdens de campagne ‘Leusden in balans'.

Vanaf 2026 krijgt de gemeente Leusden, net als alle andere gemeenten in ons land, minder geld van de Rijksoverheid. De financiële weegschaal raakt daardoor uit balans en er is dan niet meer voor alles geld. We moeten vanaf 2026 ongeveer 2 miljoen per jaar bezuinigen op de ‘vaste lasten’ (jaarlijks terugkerende uitgaven) van de gemeente óf de inkomsten verhogen. We vragen daarom aan onze inwoners en ondernemers mee te denken over financiële maatregelen. Op maandag 14 oktober is hiervoor de campagne ‘Leusden in balans’ gestart. De campagne loopt tot vrijdag 25 oktober.

Wethouder Frank de Wit (Financiën):
“De financiële weegschaal van de gemeente Leusden is vanaf 2026 uit balans. De uitgaven zijn dan groter dan de inkomsten. We moeten dus keuzes maken. Iedereen gaat daar iets van merken. De komende tijd trekken we met een grote weegschaal door de gemeente. We vragen aan inwoners om de weegschaal letterlijk in balans te brengen. Ook online kunnen mensen meedenken. We roepen zoveel mogelijk inwoners en ondernemers uit Leusden op om met ons mee te denken! Zo krijgen we een goede afspiegeling van onze gemeente.” 

Ga met de gemeente in gesprek!

Wat vindt u belangrijk voor de gemeente Leusden? Vindt u het bijvoorbeeld belangrijk dat het zwembad in Leusden open blijft? Of dat mensen met schulden worden geholpen? Dat er speeltoestellen in de buurt zijn? Dat mensen met extra zorg worden geholpen? Dat de kosten voor de Milieustraat gelijk blijven? Of wilt u liever minder bezuinigen en meer belasting betalen? Zomaar wat voorbeelden, waar mensen verschillend over kunnen denken. Kom langs op één van onderstaande momenten en help ons keuzes te maken!

  • Dinsdag 15 oktober, 09:00 – 13:00 uur - Marcuskerk, Asschatterweg 1 in Leusden
  • Vrijdag 18 oktober, 09:00 – 13:00 uur - Huis van Leusden, ’t Erf 1 in Leusden
  • Zaterdag 19 oktober, 11:00 – 15:00 uur - DAVA, Walter van Amersfoortstraat 52 in Achterveld
  • Dinsdag 22 oktober, 18:30 – 21:30 uur - Huis van Leusden, ’t Erf 1 in Leusden
  • Vrijdag 25 oktober, 11:00 – 15:00 uur  - Antares, Máximaplein 7 in Leusden

Liever online meedenken?

Dat kan ook! Vul hiervoor een digitale vragenlijst in via onderzoekstarten.nl/leusden. Meedoen kan tot en met vrijdag 25 oktober. 

Hoe gaat het vervolgproces?

Alle resultaten van de gesprekken op straat en de digitale enquête worden door een extern bureau gebundeld en aangeboden aan het college en de gemeenteraad. Die wegen de uitkomsten vanuit hun eigen verantwoordelijkheid mee bij de discussies over de te nemen maatregelen. Begin 2025 neemt de gemeenteraad hierover een beslissing.