Inburgering
Veelgestelde vragen
Wanneer krijg ik een huis?
U heeft bericht gekregen dat u in Leusden gaat wonen. Als gemeente Leusden zijn wij verantwoordelijk voor het vinden van een passend huis voor u. Dit doen wij samen met woningcorporatie Omthuis en welzijn en zorg organisatie samen met Lariks. U hoeft niet zelf te zoeken naar een woning. Er zijn weinig huurwoningen vrij, daarom kan het lang duren voordat u een huis krijgt.
Heeft u vragen? U kunt Lariks bereiken via telefoonnummer 033 303 44 44 of stuur een e-mail naar Lariks (integratie).
Krijg ik hulp als ik in Leusden kom wonen?
Als u vanuit het azc verhuist naar Leusden krijgt u hulp bij het wonen in Leusden van Lariks. Zij helpen u bijvoorbeeld bij het regelen van een huisarts, verzekeringen, kinderopvang, school voor uw kinderen en het lezen van uw post. Uw begeleider van Lariks nodigt u zo snel mogelijk uit voor een gesprek om kennis met u te maken.
Heeft u meer of andere hulp nodig?
Uw begeleider van Lariks kan u helpen bij het vinden van passende hulp. U kunt ook zelf contact zoeken met Lariks. Bijvoorbeeld voor vragen over uw kinderen, scheiden van uw partner en geldproblemen. Ook bij het vinden van vrijwilligerswerk of contact met andere Leusdenaren helpt Lariks u graag.
Krijg ik een uitkering van de gemeente Leusden?
U bent een statushouder en u hebt nog geen betaald werk. Dan komt u in aanmerking voor een uitkering. Ook kunt u van de gemeente een lening krijgen om spullen voor uw huis te kopen.
Voor uw uitkering werkt gemeente Leusden samen met naar Sociale Zekerheid van de gemeente Amersfoort. Zij helpen inwoners van Leusden met een uitkering wanneer zij zelf (nog) niet voldoende inkomen hebben. Uw begeleider van Lariks maakt voor u een afspraak voor een uitkering als u een woning krijgt. Dit hoeft u niet zelf te doen.
U bent geen statushouder, maar u bent wel inburgeringsplichtig. Dan heeft u waarschijnlijk een partner met een inkomen of u heeft zelf inkomen. Heeft u dit niet of is dit onvoldoende? Kijk dan op de website hoe u een uitkering kunt aanvragen.
Wanneer begint mijn inburgering?
Als u naar Leusden bent verhuisd, start u ongeveer binnen 10 weken met uw inburgering. U krijgt een vast contactpersoon bij gemeente Leusden tijdens uw inburgering. Uw contactpersoon stuurt u een brief met een uitnodiging voor een kennismaking. Tijdens dit gesprek maakt u samen met uw vaste contactpersoon en een trajectbegeleider van Arbeidsintegratie een plan voor uw inburgering en arbeid. In dit plan staat wat u moet doen voor de inburgering, hoe u de Nederlandse taal gaat leren en wat u gaat doen aan werk. Dit plan heet het Persoonlijk plan Inburgering en Participatie (PIP).
Het plan maken is verplicht. Daarom is het belangrijk om een goed plan te maken. Een goed plan maken kost tijd en er kan meer dan één gesprek nodig zijn. Samen met uw contactpersoon van Gemeente Leusden bespreekt u de hele inburgering, van begin tot eind. Daarna gaat u starten met uw inburgering.
Inburgeren vraagt veel tijd en energie van u. We willen dat u zich thuis gaat voelen in Nederland én in Leusden. En ook dat u hier een zelfstandig nieuw leven kan leiden. Tijdens de hele periode van inburgering heeft u een paar keer per jaar een gesprek met uw contactpersoon van gemeente Leusden over hoe uw inburgering gaat. Uw trajectbegeleider van Arbeidsintegratie of uw begeleider van Lariks helpt u tijdens uw inburgering als dat nodig is.
Krijg ik Nederlandse les in Leusden?
Gemeente Leusden werkt samen met taalscholen in Amersfoort. Waarschijnlijk gaat u daar naar school.
U kunt in Leusden een taalcoach krijgen. Dit zijn vrijwilligers die elke week Nederlands met u oefenen. Ook kunt u naar het Taalcafé in de bibliotheek en naar ontmoetingsactiviteiten met Leusdenaren. Bij deze activiteiten kunt u ook de Nederlandse taal oefenen. Uw contactpersoon van gemeente Leusden of uw begeleider van Lariks kan u hier meer informatie over geven.
Moet ik mijn inburgering zelf betalen?
- Bent u statushouder en werd u ná 1 januari 2022 inburgeringsplichtig? Dan betaalt de gemeente uw inburgeringscursus.
- Bent u geen statushouder en naar Nederland gekomen om een gezin te vormen? Dan leent u geld bij DUO om uw inburgeringscursus te betalen.
- Heeft u een verblijfsstatus en werd u vóór 1 januari 2022 inburgeringsplichtig? Dan leent u geld bij DUO om uw inburgeringscursus te betalen.
Hoe combineer ik het leren van de taal met werken?
De gemeente Leusden vindt het belangrijk dat u werkt tijdens uw inburgering. Dit helpt ook bij het leren van de taal en bij het inburgeren. Bij het maken van het Persoonlijk Plan voor Inburgering praten we met u over werk. Uw trajectbegeleider van Arbeidsintegratie helpt u ook tijdens uw inburgering bij het zoeken naar (betaald) werk. Zij zullen samen met u kijken hoe dit het beste gecombineerd kan worden met de inburgering.
Het vinden van werk kan lastig zijn als u nog geen of weinig Nederlands spreekt. Daarom is het belangrijk dat u snel de Nederlandse taal leert en oefent in contact met Nederlanders, omdat dit uw kans op betaald werk groter maakt.
Waar vind ik informatie over activiteiten in Leusden?
U kunt in Leusden aan veel activiteiten meedoen. U kunt bijvoorbeeld fietsles krijgen, sporten, samen naaien en samen koken en eten. Een overzicht van veel van deze activiteiten vindt u op Lariks. U kunt ook de app ‘Leusden Leeft’ downloaden en installeren op uw telefoon. Dan ziet u welke activiteiten er in uw buurt zijn. Uw begeleider van Lariks kan u hierbij helpen. U kunt van uw begeleider ook informatie krijgen over de kosten van de activiteiten en of Sociale Zekerheid u hiervoor geld kunt geven.
Heeft u vragen over uw inburgering die niet kunnen wachten, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14033 of stuur een e-mail naar gemeente@leusden.nl.