11 nieuwe collega’s voor onderhoud buitenruimte
Op 1 april zijn 11 enthousiaste collega’s gestart op de Milieustraat. Zij gaan zich inzetten voor het dagelijks onderhoud van onze buitenruimte en staan te popelen om voor Leusden aan de slag te gaan!
Op de Milieustraat in Leusden begon dinsdag 1 april met een uitgebreide voorstelronde. Niet ongebruikelijk, als er een nieuwe medewerker in dienst komt. Maar de kennismaking duurde iets langer want er trad niet één nieuwe medewerker in dienst, maar liefst 11 (!) nieuwe collega’s mochten we verwelkomen. En dat is best bijzonder. Samen zetten zij zich in voor het dagelijks onderhoud van onze buitenruimte. Vorige week legde de nieuwe ploeg gezamenlijk de ambtseed/-belofte af.
Dagelijks onderhoud buitenruimte deels door eigen dienst
We hebben besloten om een deel van het dagelijks onderhoud aan de openbare ruimte weer zelf op te pakken. Door een deel van het werk zelf te doen, kunnen we beter sturen op kwaliteit. Zo zijn we niet meer voor alle werkzaamheden afhankelijk van een externe partij. Daarom is het onderhoudsteam nu uitgebreid met nieuwe collega’s.
Einde samenwerking aannemer
Op 1 april liep het contract af met de aannemer die veel van het onderhoudswerk voor zijn rekening nam. De gemeente besloot dit contract niet te verlengen. De kwaliteit van het werk was niet altijd naar verwachting en er waren veel klachten van bewoners. Daarom doen we voortaan een deel van het dagelijks onderhoud aan de openbare ruimte weer zelf.
Specialistisch en arbeidsintensief werk uitbesteden
Naast het werk dat we voortaan zelf doen, blijft er ook werk dat we niet zelf kunnen doen. Sommige klussen zijn erg arbeidsintensief of hebben bepaald materiaal of machines nodig die wij niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan plantsoenen schoffelen, hagen knippen, het maaien van bermen en watergangen en blad zuigen. Het werk dat we niet zelf kunnen doen wordt alsnog uitbesteed aan externe aannemers.
Minder budget, wat nu?
Helaas hebben we voor het uitbesteden van werk minder budget dan gedacht. Een tegenvaller. Hoe lossen we dit op? Het college werkt aan een nieuw plan. Maar ondertussen moet de buitenruimte wel onderhouden worden. Met minder budget. Daarom moeten we keuzes maken. We passen bijvoorbeeld het onderhoudsniveau voor de werkzaamheden door externe aannemers aan. En dat kunnen inwoners helaas gaan merken.
Veiligheid voorop
Met de uitbreiding van ons eigen onderhoudsteam kunnen inwoners verwachten dat er nog steeds veel werk wél wordt gedaan. Men kan erop vertrouwen dat het team zich 100% inzet om dat werk ook goed te doen. Waar mogelijk, zelfs boven verwachting. Ons uitgangspunt is dat de buitenruimte schoon, heel én veilig is. Maar als er keuzes moeten worden gemaakt, dan gaat veiligheid altijd voor.
Méér enthousiasme!
Het goede nieuws is, minder budget betekent niet minder inzet! Want met zo’n gloednieuwe club gemeentewerkers erbij, is het enthousiasme om aan de slag te gaan groot. Ondertussen werken we aan een nieuw plan om het onderhoud van de buitenruimte vanaf 2026 vorm te geven. Dit plan wordt na de zomer met de gemeenteraad besproken.