Mijn energierekening: Johan werkt thuis met een elektrische stoelverwarming. Zo houdt hij de verwarming op 16 graden
Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Johan die met zijn gezin in de wijk Groenhouten woont.
Hoe woon je?
“Sinds 2016 woon ik weer in Leusden met mijn partner en kinderen van 5 en 3 jaar. Komend uit Amersfoort kochten we deze tussenwoning van een rijtje. Fijn terug naar mijn roots, want ik groeide hier op. Mijn ouders wonen wat verderop. De toenmalige eigenaar bood een losse garagebox te koop en uiteindelijk ook zijn huis. Het liep uit op een woningruil.”
Hoeveel betaal je voor energie?
“We betalen 110 euro per maand; voornamelijk voor het gebruik van gas. De 16 zonnepanelen op het dak - oost en west – geven genoeg rendement om ons elektraverbruik te compenseren. Zelfs met veel wassen en vaak de vaatwasmachine aan. De woning is gebouwd in 1974 en heeft een woonoppervlakte van ongeveer 135 m2. We koken en verwarmen op gas, waarvan ons verbruik op dit moment ongeveer 800 tot 1000 kuub per jaar is.”
Blij mee?
“Jazeker! Eigenlijk betalen we meer dan we verbruiken; de jaarlijkse afrekening zien wij dan ook als een verkapt spaarpotje. Aan het huis was nooit iets gedaan, daarom lieten wij het na onze aankoop in 2016, flink verbouwen. Voor een beter wooncomfort, maar ook als een waardeverhoging van het huis. Het had zelfs nog enkel glas in de grote glazen pui. Je moet er niet aan denken dat daarmee met een van de kinderen iets zou gebeuren! Dat was dan ook meteen onze grootste kostenpost: alle ramen en kozijnen vervangen. Maar we hadden gespaard en betaalden de verbouwingen uit eigen middelen. En met een beetje subsidie, dat scheelt.”
Heb je plannen om je energierekening verder te verlagen?
“Wanneer we de keuken verbouwen, gaan we over op elektrisch koken; dat lijkt ons meteen een stuk veiliger. Dan komt er ook een nieuwe (zuinigere) vaatwasmachine en nemen we een boiler of cooker. Maar ik voel me geen 'early adaptor' voor de installatie van een warmtepomp en wacht liever tot deze beter en goedkoper wordt. Omdat alles steeds duurder wordt, zijn we heel blij met de zonnepanelen die we lieten aanleggen. Daar plukken we nu de vruchten van.”
Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“Voor onze kinderen willen we de wereld niet slechter achterlaten. En hoewel we onze investeringen in energie goed zijn voor onze portemonnee, zijn we ons ook heel bewust van onnodig verbruik. Zo werk ik thuis, maar gebruik een elektrische stoelverwarming om warm te blijven. Dat gaat heel goed, waardoor de verwarming laag kan blijven – op 16 à 17 graden, want dat vinden wij warm genoeg. En zonde om beneden te stoken als ik op zolder werk, niet? Ook hebben we een nieuwe (en veel zuinigere) droger, maar gebruiken hem maar weinig. Bovendien, mijn vrouw werkt in de mode en dan weet je het wel."
Wil je meer weten over hoe jij energie kan besparen? Kijk op www.ikwilwatt.nl en vind alles over energiezuinig wonen.