Mijn energierekening: Louise en haar man betalen niet veel, maar gebruiken dan ook weinig energie
Hoeveel betaal jij voor energie? In deze rubriek vertellen Leusdenaren over hun energierekening. Met deze keer Louise die met haar partner in de wijk Alandsbeek woont. Zij wonen in een tussenwoning en betalen 93 euro per maand voor hun energierekening.
Hoe woon je?
“Al ruim 20 jaar wonen we in deze tussenwoning, een zogenaamde skidakwoning. Ik woon hier samen met mijn partner. Waar ooit de garage was, is nu de keuken geplaatst. De vloer van de begane grond, het dak tot en met de muren van de voormalige garage zijn geïsoleerd. Op de gehele begane grond is vloerverwarming aangelegd. Verder zijn er geen bijzonderheden te noemen.”
Hoeveel betaal je voor energie?
“We betalen 93 euro per maand. Volgens onze energieleverancier is dat minder dan vergelijkbare woningen. Ik vraag me af of dat komt door het gedrag of door de hoeveelheid mensen in huis?“
Blij mee?
“Natuurlijk! We betalen niet veel, maar gebruiken dan ook weinig energie. Ons huis is goed geïsoleerd en de verwarming staat op maximaal 18 graden. Warm genoeg vinden wij dat. De klokthermostaat is zo geprogrammeerd dat hij altijd om 22.00 uur terugschakelt naar 16,5 graden. Het is een kleine moeite om de thermostaat handmatig hoger te zetten en zo wordt er dus niet onnodig gestookt als we niet thuis zijn. Zelfs het warme water in de keuken komt uit een plintboiler, want we zijn tegen onnodig gebruik. Koken en verwarmen doen we nu nog wel op gas, maar de ontwikkelingen volgen wij op de voet. Iedereen is lyrisch over een warmtepomp. Nou, wij niet. In onze wijk lijkt het niet goed mogelijk om de bodem te gebruiken voor een warmtepomp en dus zou de warmte uit de lucht gehaald moeten worden. Op het moment dat de warmtevraag het hoogst is, is de buitenlucht het koudst. Niet echt ideaal. Daarbij vinden wij dat een warmtepomp ook nog eens lawaai maakt. Maar waar het om gaat is dat we de warmte het liefst zo dicht mogelijk bij de plek hebben waar hij nodig is.”
Heb je plannen om je energierekening te verlagen?
“We denken erover bij de verbouwing van de badkamer deze te verwarmen met infraroodpanelen. En kranen te gebruiken die het water onmiddellijk met elektriciteit verwarmen. Infraroodpanelen kunnen in het plafond of in de muur worden verwerkt. Er zijn zelfs spiegels met verwarming erin. Wil je warmte? Dan zet je de schakelaar om en je hebt het direct. Er ligt nu vloerverwarming op elektriciteit in de badkamer, maar dat duurt zo lang voordat die op temperatuur is. Ook een klokthermostaat hier is voor ons niet werkbaar. Straks geen langdurig gestook meer en waterverspilling om te wachten op warm water. Er is zo veel meer mogelijk dan je denkt en er komen steeds nieuwe mogelijkheden bij.”
Vind je het belangrijk om klimaatbewust te zijn?
“Ik geloof erin dat de aarde voor lief genomen wordt. Veel mensen leven super-de-luxe en denken alleen aan het eigen wooncomfort in plaats van aan het klimaat. Natuurlijk maken ook wij ons daar schuldig aan. Wij zouden bijvoorbeeld kleiner kunnen wonen. Maar waar vind je dan een kleinere woning met een groene tuin? Een tuin is heel belangrijk voor ons. Dat is een plek waarin we de vogels kunnen helpen en waarvan we genieten. Alternatieven zijn er vrijwel niet en dus blijven we zitten waar we zitten. We gaan zoveel mogelijk bewust om met energie en klimaat en zijn tegen elke vorm van verspilling. Eten weggooien? Dat doen wij dus niet.”
Ook meedoen aan de rubriek ‘mijn energierekening’? Mail naar gemeente@leusden.nl