Bedrijven- en kantorenpark De Plantage bijna voltooid

17 juni 2024
Bedrijven- en kantorenpark De Plantage

Op dinsdag 11 juni 2024 leverde Van Wijnen Projectontwikkeling het openbare gebied van De Plantage op aan de Gemeente Leusden.

Een echte mijlpaal die de afronding markeert van de transformatie van een buiten gebruik geraakt kassengebied naar een modern en toekomstbestendig nieuw stuk Leusden.

Ontwikkeling

In 2011 werd de start van De Plantage ingeluid met de sloop van het kassencomplex. Ondanks dat al snel de eerste kantoorgebouwen bij de entree aan de Groene Zoom verrezen, kostte het daarna nog zo'n 10 jaar om de overige kavels een bestemming te geven en te ontwikkelen.

De Plantage

De Plantage omvat ongeveer 18.000 m² oppervlakte bedrijfshuisvesting. Langs de Groene Zoom is ruimte voor 7 kantoorkavels die de mogelijkheid bieden voor kantoorpanden met ongeveer 900 m² bedrijfsoppervlakte. En aan de Ursulineweg zijn 6 woon(werk)kavels gerealiseerd.

Visitekaartje

Trots overheerst bij Evert Stumpel, projectontwikkelaar bij Van Wijnen: “De Plantage is destijds opgezet als nieuw visitekaartje van Leusden. Ondanks dat het een project van volhouden gebleken is, overheerst de trots dat we het met alle betrokkenen voor elkaar hebben gekregen. De vaart zat er de laatste paar jaren gelukkig weer in. Momenteel zijn de laatste kantoren en bedrijfsgebouwen al in aanbouw. Wanneer ook de laatste twee te koop staande kavels verkocht zijn, is De Plantage écht af en is het daadwerkelijk een visitekaartje van Leusden."

Lokale bijdrage

De complete aanleg van het terrein is verzorgd door het lokale bedrijf Van Schoonhoven Infra uit Leusden. Er is veel aandacht besteed aan de uitstraling van het openbare gebied. Het bedrijven- en kantorenpark omvat dan ook veel meer dan alleen de straten. Zo is het groene karakter versterkt met flink wat openbaar groen. En met de plaatsing van een brug is een directe fiets- en voetgangersverbinding gemaakt naar de Ursulineweg/Heiligenbergerweg, als een nieuwe snelle verbinding naar onder andere Amersfoort. Ook is er Parkmanagement opgericht om, met gezamenlijke inzet van alle gevestigde bedrijven, de hoogwaardige uitstraling van het park te borgen.

Frank de Wit, wethouder Economische Zaken gemeente Leusden: “De realisatie van de Plantage is een sprekend voorbeeld hoe met visie en samenwerking van (markt)partijen een hoogwaardig, duurzaam èn toekomstbestendig kantoren- en bedrijvenpark kan worden neergezet. Een park dat bijdraagt aan de groei van het (lokale) bedrijfsleven en de werkgelegenheid en daarmee een belangrijke pijler is in onze dynamische en vitale gemeente."