Hoe gaat het met de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne?
Op dit moment verblijven er zo’n 100 Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente. 60 mensen zijn ondergebracht op centrale opvangplekken: ISVW in Leusden, Sine Cura in Achterveld en in een bijgebouw van een particulier. 40 vluchtelingen verblijven bij gastgezinnen.
Met hulp van gastheren en -vrouwen ondersteunt Gastvrij Leusden alle vluchtelingen,zodat zij hier zelfstandig kunnen leven. Gastvrij Leusden organiseert bijvoorbeeld dagactiviteiten en taallessen, regelt vervoer en tolken, en legt contact met maatschappelijke organisaties zoals de gemeente, Lariks, de voedselbank en de kerken. Hoe loopt dat? Coördinator Robert de Bruin vertelt erover.
Toen de eerste vluchtelingen in Leusden aankwamen, hadden we acuut huisvesting voor ze nodig, medische zorg, psychische hulp, kleding en nog veel meer. De ontlading was groot toen mensen zagen dat het hier veilig was én dat de basisvoorzieningen geregeld waren. Inmiddels begeleiden we kinderen en volwassenen naar onderwijs, werk, sport en recreatie. Ook wordt er werk gemaakt van structurele huisvesting, straks in het voormalige kantoorpand van Zilveren Kruis-Achmea op bedrijventerrein De Horst - nu eigendom van AFAS. Daar kunnen 200 vluchtelingen terecht.
Is er hulp nodig?
Op dit moment hebben ruim 500 vrijwilligers hun hulp aangeboden via Gastvrij Leusden. Hartverwarmend! We hebben zó veel vrijwilligers, dat we ‘helaas’ niet iedereen op dit moment kunnen inzetten. Dat betekent gelukkig ook dat als het aantal vluchtelingen groeit en als de opvang van langere duur blijkt, we ook dat met elkaar goed aankunnen. Ook financiële ondersteuning is welkom. Op de website van Gastvrij Leusden staat een overzicht van spullen waar nog behoefte aan is.”
Zelfredzaam
Tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat deze mensen heel zelfredzaam zijn. ‘Fijn dat we onderdak en spullen krijgen, maar ik wil graag werken voor mijn opvang’, heb ik gehoord. Taal is soms een uitdaging, maar op dit moment komen we een heel eind met handen en voeten, Google Translate en vrijwillige tolken. De wil is er bij velen om Engels en Nederlands te leren. Onder de vluchtelingen bevinden zich ook Engelse docenten, die gaan helpen met taallessen.
Op de hoogte blijven, meer weten of meehelpen?
Meld je vrijblijvend aan op de website van Gastvrij Leusden of kijk voor meer nieuws op de website.
Dit nieuwsbericht was ook lezen in de Leusderkrant van 27 april 2022.