Leusdense senioren trappen door. Fietst u mee?

05 juli 2024
Burgemeester van gemeente Leusden Gerolf Bouwmeester neemt samen met de kennisexperts het certificaat van Provincie Utrecht in ontvangst van deelname aan het programma Doortrappen.

Afgelopen maandag 1 juli 2024 gaf burgemeester Gerolf Bouwmeester het startsein voor het landelijke fietsprogramma Doortrappen in Leusden. Het programma is erop gericht dat senioren tot op hoge leeftijd met plezier en veilig (elektrisch) kunnen blijven fietsen, oftewel ‘veiliger fietsen tot je 100ste’.

Verschillende partijen waren uitgenodigd om samen met de Doortrapcoördinator mee te denken over hoe programma Doortrappen zo goed mogelijk vormgegeven kan worden in Leusden. Naar verwachting wordt in het najaar de eerste fietsactiviteit georganiseerd.

Aanmelden

Wilt u zich aanmelden voor de fietsactiviteiten in onze gemeente of wilt u op de hoogte blijven over het programma Doortrappen via de nieuwsbrieven? Stuur dan een bericht naar Karen Boelhouwer, doortrapcoördinator van gemeente Leusden via het e-mailadres, doortrappen@leusden.nl.

Fietsen voor senioren

De burgemeester, zelf fervent fietser, nam de genodigden mee in zijn fietservaringen: “Leusden is een prachtige gemeente om te fietsen en te wandelen en dit jaar zijn we als zevende geëindigd in de landelijke verkiezing fietsgemeente 2024. Onze ambitie is om in de top drie te eindigen. Het is belangrijk om ook aandacht te hebben voor de groeiende groep senioren in Leusden. We zien namelijk dat het aantal fietsongevallen onder senioren toeneemt, mede door de toename van het gebruik van elektrische fietsen. We willen dat deze groep zich veilig voelt in onze gemeente en zo lang mogelijk plezierig kan blijven fietsen. Ook als zij een langere tijd niet meer hebben gefietst of in het verkeer hebben deelgenomen, is fietsprogramma Doortrappen een leuk en goed programma om aan deel te nemen.” aldus onze burgemeester.

Uitkomsten van de bijeenkomst

De aanwezigen gingen tijdens de startbijeenkomst aan de slag met verschillende vragen: “Welke fietsactiviteiten zijn nodig in Leusden en wat kan jouw organisatie betekenen in het fietsprogramma Doortrappen?” Hieruit kwam onder andere naar voren dat behoefte is aan laagdrempelige en vooral gezellige fietstochten, fietschecks, een fietsvaardigheidsparcours en een ontdekdag voor de driewielfiets voor mensen die graag op pad gaan met de fiets, maar kampen met balansproblemen of bang zijn om te vallen. 

Met input van Leusden Natuurlijk!, wijkverenigingen, Greefhorst Fietsen, de Fietsersbond
Leusden, een huisartsenpraktijk, ouderenverenigingen en andere experts uit gemeente Leusden wordt het programma Doortrappen samen met de Doortrapcoördinator vormgegeven. Iedereen vanaf 65 jaar is uitgenodigd om zich alleen of samen aan te melden voor dit bijzondere programma dat in het najaar haar eerste fietsactiviteit start.

Landelijke verkiezing Fietsgemeente 2024

Vorig jaar heeft de Fietsersbond gevraagd aan inwoners van 342 Nederlandse gemeenten om de enquête Fietsgemeente 2024 in te vullen. De gemeente Leusden heeft een prachtige zevende plek bemachtigd met een totaalscore van 4,1 op een schaal van 1 tot 5 in de landelijke verkiezing Fietsgemeente 2024. Daarmee hebben we 335 gemeenten achter ons gelaten. In 2022 behaalden we een 3,8 tijdens de landelijke verkiezing. Door de ingevulde enquêtes hebben we daarnaast ook waardevolle feedback ontvangen over hoe we het fietsen in Leusden nog veiliger en plezieriger kunnen maken. Een aantal fietsprojecten die momenteel worden besproken zijn de Postweg en de Hamersveldseweg. Kortom: kan gemeente Leusden in 2026 fietsgemeente van het jaar worden? We gaan ervoor!