Ook in Leusden vanaf 2025 een begrotingstekort

09 oktober 2024

Na jaren van positieve begrotingssaldi kenmerkt de begroting 2025 en de meerjarenraming 2026 – 2028 zich door tekorten.

Al enkele jaren wordt er over 2026 gesproken als het ‘ravijnjaar’, waarbij het begrotingssaldo voor 2025 nog positief was.

Maatregelen

Door de maatregelen van het Rijk bij haar voorjaarsnota is een deel van de tekorten voor 2026 en verder wel gerepareerd, maar daar staat tegenover dat de bijdrage van het Rijk in 2025 met € 675 miljoen wordt gekort. Hierdoor ontvangt Leusden € 860.000,- minder zogenaamde ‘algemene uitkering’. Dit leidt ertoe dat de begroting al in 2025 een tekort heeft van ongeveer € 750.000,-. Op donderdag 7 november 2024 wordt de begroting behandeld in de gemeenteraad.

Inkomsten en uitgaven

Naast een verlaging van de inkomsten uit het gemeentefonds is het tekort in 2025 ook het gevolg van stijgende uitgaven, onder andere voor de energietransitie en stijgende uitvoeringskosten in het sociaal domein. Ondanks de verwachte tekorten heeft het college in de programmabegroting een aantal belangrijke speerpunten en doelstellingen opgenomen, op het gebied van dienstverlening, leefomgeving, samenleving en ruimte.

Belangrijkste speerpunten

De begroting geeft naast het financiële perspectief ook inzicht in de plannen voor 2025. De belangrijkste speerpunten zijn:

Dienstverlening

De gemeente wil komen tot een robuuste en slagvaardige organisatie die naar alle belanghebbenden een optimale dienstverlening verzorgt. Hiervoor wordt een dienstverleningsvisie opgesteld en eind 2024 vastgesteld. Inwoners konden hierover actief meedenken.

Energie- en warmtetransitie

De activiteiten binnen de energie- en warmtetransitie richten zich op energiebesparing, een wijkgerichte aanpak van netcongestie en onderzoek naar warmteoplossingen. In de openbare ruimte richten we ons op klimaatadaptie.

Gemeentelijk vastgoed

Het maatschappelijk vastgoedbeleid wordt vernieuwd en de herontwikkeling van De Korf wordt voortvarend ter hand genomen.

Sociale verbondenheid

We willen zorgen voor een solide basis van waaruit mensen zich kunnen verbinden in sociale netwerken. Ondersteuning voor wie dat nodig heeft en vitaliteit zijn daarbij belangrijke aspecten.

Ontheemden

We zoeken vervangende huisvesting voor ongeveer 240 Oekraïners die nu al in onze gemeente verblijven. Verder zoeken we een geschikte locatie voor de opvang van asielzoekers.

Wonen

In 2025 gaan we aan de slag met de woonvisie en de woonzorgvisie. Toekomstige woningbouwlocaties als Achterveld Noordoost en Tabaksteeg Zuid worden verder ontwikkeld.

Vooruitzicht

Alle gemeenten krijgen steeds meer taken. De benodigde middelen om die taken uit te kunnen voeren, blijven achter waardoor de financiën onder druk komen te staan. Dit leidt ertoe dat het begrotingstekort na 2025 verder toeneemt. Het tekort van 2025 zal worden gedekt vanuit de bestaande reserves maar voor de jaren daarna zijn er maatregelen nodig.

De gemeente wil daarom in oktober 2024, in gesprek met de inwoners over deze maatregelen. We horen graag wat inwoners belangrijk vinden voor Leusden en wat minder. Welke maatregelen moet de gemeente wel of vooral niet nemen als er straks minder geld is? De uitkomsten hiervan worden dit najaar met het gemeentebestuur gedeeld. Uiteindelijk beslist het gemeentebestuur begin 2025 over de maatregelen.

Lokale woonlasten

De lokale woonlasten (onroerende zaakbelasting (OZB), afvalstoffen- en rioolheffing) zijn in 2025 gemiddeld € 909,- voor huishoudens met een eigen woning. Dat is een stijging van 2,9% vergeleken met 2024. De gemiddelde woonlasten voor woningeigenaren in Leusden liggen ongeveer € 50,- onder het landelijk gemiddelde en ongeveer € 150,- onder het gemiddelde van de provincie Utrecht. Hiermee zijn de woonlasten in Leusden relatief laag.

Voor huurders van woningen, die geen OZB hoeven te betalen, stijgen de kosten met ongeveer € 16,50 naar € 446,-. Dit is een stijging van 3,9%. De beperkte stijging wordt onder meer verklaard door een inflatiecorrectie van 2% en doordat de kosten voor afvalinzameling in 2025 stijgen.