Praat mee over huisvesting vluchtelingen

18 september 2024

Inwoners zijn op dinsdag 24 september 2024 tussen 17.00 en 20.30 uur van harte welkom in het Huis van Leusden om mee te praten over de extra opvangplekken die de gemeente moet vinden voor opvang van vluchtelingen in Leusden.

De opvangplekken zijn nog niet bekend. We leggen de Spreidingswet uit en hoe de gemeente dit aanpakt. Ook horen we graag uw ideeën. Wat vindt u belangrijk? Wat zijn volgens u goede oplossingen?

Het is een inloopavond, dus u kunt komen wanneer het u uitkomt.

Waar gaat het over?

De gemeente Leusden is verplicht om extra opvangplekken te vinden voor 147 asielzoekers. Dit zijn mensen die in Nederland asiel hebben aangevraagd om hier veilig te kunnen leven. Daarnaast zoekt de gemeente nieuwe ruimte voor 240 Oekraïense vluchtelingen die al in Leusden wonen en volgend jaar genoodzaakt zijn te verhuizen.

Waarom is het nodig?

Wij hebben in Nederland een tekort aan asielopvangplekken. De Spreidingswet heeft het doel om te komen tot voldoende opvangplekken en een betere verdeling van asielzoekers over gemeenten in Nederland. Als elke gemeente meedoet,is het landelijke ruimteprobleem beter op te lossen. Zo moet Leusden in 2025 ruimte bieden aan 207 asielzoekers.

Op dit moment worden in Leusden 80 amv’ers (alleenstaande minderjarige vluchtelingen) opgevangen, waarvan er 60 eind dit jaar naar de opvanglocatie Speelkamp verhuizen. In totaal zijn er dus 147 extra plekken nodig. Het kantoor van AFAS, waar de Oekraïense vluchtelingen nu wonen is vanaf mei 2025 niet meer beschikbaar.