Routewijziging buurtbus 509 Barneveld-Leusden-Nijkerk

11 juli 2024
De buurtbus van Leusden met buschauffeur Jan Pieter achter het stuur.

Vanaf 21 juli 2024 wijzigt de route van Buurtbus 509. Voorzitter van Buurtbusvereniging Barneveld-Leusden-Nijkerk Jan Pieter van den Hoogenband vertelt over de reden van de routewijziging en over belang van het bestaansrecht van een buurtbus.

Als op zondag 21 juli 2024 de zomerdienstregeling van start gaat, rijdt de buurtbus 509 Barneveld-Leusden-Nijkerk een andere route. De wijzigingen bestaan uit het sluiten van vijf haltes op de route die door het Ossensteegje en over de Hamersveldseweg loopt. De nieuwe route gaat via de Torenakkerweg waar twee nieuwe haltes worden geplaatst. Ook bij verzorgingshuis September Stoutenburg wordt een nieuwe halte geplaatst in beide richtingen.

Meer dan alleen pendelen

Op voorstel van de gemeente rijdt sinds 2021 de buurtbus door het Ossensteegje en over de Hamerveldseweg om winkelcentrum de Biezenkamp en woonzorgcentrum ’t Hamersveld te verbinden met het openbaar vervoer. In de afgelopen jaren blijkt dat er te weinig mensen op- en uitstappen bij deze haltes. Jan Pieter, voorzitter van de buurtbusvereniging, vult aan: ‘Het Ossensteegje is een smal straatje, we moeten hier stapvoets rijden. Op de parkeerterreinen waar we langs komen is veel wandelend publiek waaronder schoolgaande kinderen en ander rijdend en parkerend verkeer. Dit geeft onveilige situaties. We willen juist die bereikbare buurtbus zijn die mensen veilig van A naar B kan brengen en ook nét dat beetje meer kan aanbieden dan standaard openbaar vervoer.” Jan Pieter vertelt glimlachend: “Het komt dan ook wel eens voor dat we passagiers op verzoek ergens anders laten uitstappen. Bijvoorbeeld 500 meter verderop dan de officiële halte. Als het veiliger en sneller is en het op onze route ligt, dan maken we graag uitzonderingen. Juist omdat wij dit als buurtbus kunnen doen.”

Tijdswinst en betere aansluiting

De nieuwe route loopt over de Torenakkerweg waar de twee nieuwe haltes worden geplaatst nabij het kruispunt met de Asschatterweg. Op initiatief van de buurtbusvereniging komt er ook een nieuwe halte in beide richtingen op de Stoutenburgerlaan bij verzorgingshuis September (Kasteel) Stoutenburg. Op dit moment stopt de buurtbus daar al op verzoek, maar volgens de voorzitter is het van belang dat de halte bekend wordt bij online routeplanners als 9292.nl. Jan Pieter: “Mensen die nog niet eerder met onze buurtbus hebben gereisd, weten nu bij het gebruik van een routeplanner dat wij hier ook stoppen. De wijziging in de route levert meer tijdswinst op en hiermee wordt ook de verbinding met station Hoevelaken beter. Passagiers lopen geen vertraging meer op als ze bijvoorbeeld een trein moeten halen. De Biezenkamp en woonzorgcentrum ’t Hamersveld blijven bereikbaar door de nieuwe haltes op de Torenakkerweg.”

Enthousiaste club vrijwilligers

Niet iedereen weet dat het rijden met de buurtbus door vrijwilligers wordt verzorgd. Zestig gemotiveerde vrijwilligers zetten ze zich zes dagen per week in om passagiers een veilige en vrolijke rit te bezorgen op weg naar en van hun bestemming.

De vereniging is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Neem daarvoor contact op met de secretaris via het e-mailadres secretarisbuurtbus@gmail.com. Verdere informatie over de buurtbus vindt u op www.buurtbusbarneveldnijkerk.nl.

Wilt u een keer met Jan Pieter mee in de buurtbus? Dat kan! Hij rijdt iedere vrijdagmorgen van 7 tot 11 uur.

 

kaart met de route en 5 haltes die gaan verdwijnen en nieuwe route en haltes via de Torenakkerweg.